Ode aan het ondernemende leven
 

Wil je zien wat me bezighoudt?

Blogitems uit 2016

Regelmatig schrijf ik in blogvorm over zaken die me raken of aan het denken zetten: ervaringen in mijn werk, ontmoetingen, inspirerende boeken, films of thema’s. Je vindt ze hier.

01 jul
2016

Ode aan het ondernemende leven

Vandaag vier ik het eerste lustrum van mijn bedrijf. Vijf jaar geleden zag Brenninkmeijer Organisatieontwikkeling het licht en begon ik onder eigen naam als zelfstandige-zonder-personeel, zelfstandig professional of zelfstandige. Ik weet niet precies welke benaming me het best past. Wel weet ik dat het jaren zijn geweest die voorbij zijn gevlogen en waar ik met grote tevredenheid en dankbaarheid op terug kijk. Tevreden over de mooie en interessante opdrachten die ik heb kunnen doen, dankbaar voor de inspirerende ontmoetingen met veel verschillende mensen en organisaties. Dankbaar ook voor de ontwikkeling die ik heb mogen begeleiden en de ontwikkeling die ik zelf heb kunnen maken. Zelfstandige zijn daagt mij uit om ondernemend te zijn en om mijn eigen kleur en ideeën de wereld in te zetten. Dat is zeker niet eenvoudig, confronteert me met mezelf en dingen die ik lastig vind. Het is niet altijd de makkelijkste weg: een leven waarin je aan de slag bent, probeert, fouten maakt, soms hopeloos mislukt. Soms moest ik tegen mijn eigen stroom inroeien. Maar groot is het genoegen als iets lukt, groot het plezier van het ondernemende leven. Op naar de volgende vijf jaar!

Hieronder geef ik 5 concrete lessen, die geboren zijn uit mijn eigen ervaringen als coach en adviseur in de afgelopen jaren en die voor mij de essentie raken van ondernemend zijn. 

Bij iedere tip zit een filmpje ter inspiratie.

 

Les 1: Wacht niet op inspiratie van buiten. Alleen jij kan jezelf in beweging zetten. 

Als ik een ding heb ontdekt op mijn ontwikkelpad als zelfstandig ondernemer is het dit wel. Hoeveel hulp, steun en inspiratie je van anderen ook kunt organiseren, het komt er uiteindelijk op neer dat je jezelf in gang zet. Steeds weer opnieuw, iedere werkdag weer. Geen baas, coach, goeroe of inspiratieblog kan je daarbij helpen. Je doet het zelf met je eigen bezieling. Ook als je een dagje geen zin hebt. 

Les 2: Het is hoop en ambitie die ons drijft. Durf dus te dromen van wat mogelijk is. 

Zou iemand zich Martin Luther Kings toespraak nog herinneren als hij had gezegd: "I have a plan"... Dromen is een van de krachtigste manieren van verbeelden en contact maken met je verlangen. 

 

Les 3: Begin fris, onbevangen en vol goede moed.

Herken je de neiging om lang na te denken voor je een stap zet? Grondig doordenken van alle stappen en mogelijke konsekwenties levert vaak een hoop getob op. Wat vaak eerder afremt, dan dat het helpt om aan de slag te gaan. Als voormalig schaker heb ik daar nog regelmatig last van. Wanneer ik een nieuw idee heb dat goed voelt en aansluit bij mijn dromen en ambitie, probeer ik om vooral de eerste stappen voor me te zien en dan snel aan de slag te gaan. En niet bang te zijn voor fouten of mislukking (over dat laatste probeer ik tegenwoordig alleen nog maar te schrijven op mijn nieuwe blog over mislukkingskunst).  

Tip 4: Durf! Ga spannende dingen aan en ontwikkel je doorzettingsvermogen.

Ondernemend zijn is nieuwe dingen proberen, uit je veilige vertrouwde patronen stappen en onbekende situaties verkennen. Het afgelopen jaar hield ik een aantal interactieve presentaties voor soms grote en mij onbekende gezelschappen. Dat was spannend om te doen en gaf me de kans nieuwe vaardigheden te ontdekken bij mijzelf. Waak voor te grote stappen, maar zoek naar die ervaringen die anders zijn, nieuw en spannend waarin je je grens net weer wat kunt verleggen.

Tip 5: Maak er een spel van. Neem het stuur in handen en vermaak je!

Zeker is het ondernemende leven niet een gemakkelijke weg, noch is alles eenvoudig. Je ontmoet weerstand, maakt tegenslagen mee en komt jezelf tegen. Ben je werkzaam als zelfstandige en heb je te weinig opdrachten, dan kan het ondernemen zwaar worden. De kunst is om te streven naar een zekere lichtheid en alles wat je doet -hoe belangrijk ook- uiteindelijk te bezien als een spel, waarin je zelf aan het stuur zit. Zo hou je het leuk en is het ondernemende leven ook en vooral een lerend en verrassend leven.


 

Joris Brenninkmeijer is coach en adviseur. Hij zet zich in voor levendige en bezielde veranderprocessen in organisaties.