Over moed en bemoedigen
 

Wil je zien wat me bezighoudt?

Blogitems uit 2015

Regelmatig schrijf ik in blogvorm over zaken die me raken of aan het denken zetten: ervaringen in mijn werk, ontmoetingen, inspirerende boeken, films of thema’s. Je vindt ze hier.

13 mei
2015

Over moed en bemoedigen

De Amerikaanse auteur Gus Lee noemde moed ooit de ruggengraat van leiderschap. Zeker is dat we zonder moed weinig meer zouden durven, riskeren of ondernemen. Moed helpt ons onze angst te overwinnen voor het falen, de afgang of het mislukken. Moed maakt dat je een ongewisse stap durft te nemen.

Moed is ook een mysterieus fenomeen. Hoe vat je moed? Wat helpt om een spannende stap te wagen, over de drempel van angst, wanhoop en twijfel heen? Er zijn veel mooie verhalen over dappere mensen, die de gescheidenis in zijn gegaan door hun moedige daden die veel verschil maakten. In al die verhalen is vaak een onderschatte factor: een moedige held staat zelden alleen. Altijd is er iemand anders, zichtbaar of op de achtergrond, die bemoedigt en daarmee kracht geeft.

Een interessante vraag is daarom: wie helpt je om moed te vatten? In mijn ogen is het vaak iemand anders die ons helpt. Bijvoorbeeld door ons te bemoedigen, zijn vertrouwen uit te spreken of simpelweg door er te zijn en te luisteren.  Ik denk terug aan de senior collega die mij bij mijn start als organisatieadviseur meenam in een ingewikkelde klus, me vertrouwen gaf dat ik het kon en me bleef steunen toen ik de mist in ging. Zeker is zelf moed vatten belangrijk, maar bemoedigen is minstens zo belangrijk en ik ben ervan overtuigd dat we in dit opzicht veel meer voor elkaar kunnen betekenen.

In dit filmpje zie je het wonderlijke proces van moed vatten en bemoedigen zich voor je ogen ontvouwen. De wanhopige pianiste, die aarzelt of ze uit haar hoofd zal durven spelen. De dirigent die haar probeert te bemoedigen. Een samenspraak, een dans bijna. Hij leidt, zij volgt. Gekweld slaat de pianiste de handen voor haar ogen. Ze lijdt. Dan –in een ondeelbaar moment- besluit ze. Ze doet het.