Vijf tips voor wie ondernemend wil zijn
 

Wil je zien wat me bezighoudt?

Blogitems uit 2013

Regelmatig schrijf ik in blogvorm over zaken die me raken of aan het denken zetten: ervaringen in mijn werk, ontmoetingen, inspirerende boeken, films of thema’s. Je vindt ze hier.

03 sep
2013

Vijf tips voor wie ondernemend wil zijn

Van alle interessante dingen die ontwerper/kunstenaar/techneut Daan Roosegaarde afgelopen zondag zei in Zomergasten (wie het miste, kijk terug die uitzending!) is één uitspraak me het meest bijgebleven. "Weg van de mening, op naar het voorstel." Ik hoorde er vooral een pleidooi in om minder te praten en meer te ondernemen. Vandaag een blog met inspiratie voor het ondernemende leven.

Wees eerlijk: wie wil er nou niet ondernemend zijn? Een leven waarin je aan de slag bent, probeert, fouten maakt, soms hopeloos mislukt en dan weer schittert, creeërt en leert. Natuurlijk hoef je daarvoor niet ondernemer of ZZP-er te zijn. Ondernemend zijn of een ondernemende houding valt te leren en ontwikkelen. Hieronder geef ik 5 concrete tips, die geboren zijn uit mijn eigen ervaringen als coach en adviseur en die voor mij raken aan de essentie van ondernemend zijn. 
Bij iedere tip zit een filmpje ter inspiratie.

Tip 1: Wacht niet langer op inspiratie van buiten. Alleen jij kan jezelf in beweging zetten.

Als ik een ding heb ontdekt in mijn ontwikkelpad van de laatste paar jaar als zelfstandig ondernemer is het dit wel. Hoeveel hulp, steun en inspiratie je van anderen ook kunt organiseren, het komt er uiteindelijk op neer dat je jezelf in gang zet. Steeds weer opnieuw, iedere werkdag weer. Geen baas, coach, goeroe of inspiratieblog kan je daarbij helpen. Je doet het zelf met je eigen inspiratie. 

Tip 2: Het is hoop en ambitie die ons drijft. Durf dus te dromen van het (on)mogelijke. 

Zou iemand zich Martin Luther Kings toespraak nog herinneren als hij had gezegd: "I have a plan"... Dromen is een van de krachtigste manieren van verbeelden en contact maken met je verlangen (lees ook mijn blog van 28 augustus). Het belangrijkste is: sta jezelf toe te dromen.

 

Tip 3: Begin fris, onbevangen en vol goede moed.

Herken je de neiging om lang na te denken voor je een stap zet? Grondig doordenken van alle stappen en mogelijke konsekwenties levert vaak een hoop getob op. Wat vaak eerder afremt, dan dat het helpt om aan de slag te gaan. Als voormalig schaker heb ik daar nog regelmatig last van. Het helpt mij, als ik een nieuw idee heb dat goed voelt en aansluit bij mijn dromen en ambitie, om vooral de eerste stappen voor me te zien en dan snel aan de slag te gaan. En niet bang te zijn voor fouten of mislukking.  

Tip 4: Durf! Ga spannende dingen aan en ontwikkel je doorzettingsvermogen.

Ondernemend zijn is nieuwe dingen proberen, uit je veilige vertrouwde patronen stappen en onbekende situaties verkennen. Het afgelopen jaar hield ik een aantal interactieve presentaties voor soms grote en mij onbekende gezelschappen. Dat was spannend om te doen en gaf me de kans nieuwe vaardigheden te ontdekken bij mijzelf. Waak voor te grote stappen, maar zoek naar die ervaringen die anders zijn, nieuw en spannend waarin je je grens net weer wat kunt verleggen.

Tip 5: Maak er een spel van. Neem het stuur in handen en vermaak je!

Zeker is het ondernemende leven niet een gemakkelijke weg, noch is alles eenvoudig. Je ontmoet weerstand, maakt tegenslagen mee en komt jezelf tegen. Ben je werkzaam als zelfstandige en heb je te weinig opdrachten, dan kan het ondernemen zwaar worden. De kunst is om te streven naar een zekere lichtheid en alles wat je doet -hoe belangrijk ook- uiteindelijk te bezien als een spel, waarin je zelf aan het stuur zit. Zo hou je het leuk en is het ondernemende leven ook en vooral een lerend en verrassend leven.


 

Joris Brenninkmeijer is coach en adviseur. Hij zet zich in voor levendige en bezielde veranderprocessen in organisaties.