Tijdens de verbouwing...
 

Wil je zien wat me bezighoudt?

Blogitems uit 2013

Regelmatig schrijf ik in blogvorm over zaken die me raken of aan het denken zetten: ervaringen in mijn werk, ontmoetingen, inspirerende boeken, films of thema’s. Je vindt ze hier.

08 jan
2013

Tijdens de verbouwing...

Er zijn van die uitdrukkingen die zo vaak gebruikt zijn, dat ze zijn verworden tot duffe clichés. Zo’n uitdrukking is: ‘tijdens de verbouwing gaat de verkoop door’. Al zo vaak gebruikt om aan te geven dat er tijdens een verandering ook nog gewoon doorgewerkt wordt, dat het een versleten waarheid is geworden. Zo versleten dat de werkelijkheid achter die waarheid een beetje versluierd raakt.

De afgelopen maanden bevond ik me in deze waarheid. Ons huis werd verbouwd en aangezien mijn werkkamer zich in dat huis bevindt, betekende dit de gecombineerde aandacht voor de verbouw en het doorlopende werk voor klanten. Wat in de praktijk neerkwam op zo’n twee maanden schakelen tussen beurtelings bouwvakkers, tegelzetters en dakdekkers en dan weer leidinggevenden, teams en opdrachtgevers. Stofwolken dwarrelden door het huis, gebonk, gezaag en getimmer klonk, vragen (“hoe wilt u dit hebben?”) verstoorden schrijven aan een voorstel. Was dit alles al geen pretje, communicatieve vaardigheden van onze aannemer (of liever: het gebrek daaraan) maakten het proces al snel tot een ware beproeving. Mijn aanvankelijke ongeloof sloeg om in verbazing, woede en uiteindelijk doffe berusting tot ik gaandeweg ontdekte wat de realiteit achter het verbouwingsproces is. Kort samengevat in drie ijzeren wetten:


1. Het proces is onvoorspelbaar, ook al is het prima voorspelbaar.

2. Vermijdbare ellende is onvermijdelijk.

3. Wat er ook gebeurt: rotzooi geeft het.

 

All’s well that ends well. Nu een en ander achter ons ligt blikken wij in milde verwondering terug op deze ‘verbouwing terwijl het werk doorging’. Per slot van rekening willen wij –en u, beste lezer - toch iets leren over de harde realiteit van het veranderen.

Al mijmerend komt bij me op dat de drie ijzeren wetten van het aannemersbedrijf wel eens de kern van een ingrijpende verandering kunnen weergeven. Veranderen: het gaat altijd net anders dan je verwacht. Fouten maken hoort erbij. En gedoe komt er toch.

Wanneer je midden in het gedoe zit is dat verdraaid lastig om te accepteren, maar achteraf bezien lijkt me dit de echte waarheid achter ‘tijdens de verbouwing gaat de verkoop door’.

 

Joris Brenninkmeijer is coach en adviseur. Hij zet zich in voor levendige en bezielde veranderprocessen in organisaties.