Saai werk? Maak er iets moois van!
 

Wil je zien wat me bezighoudt?

Blogitems uit 2013

Regelmatig schrijf ik in blogvorm over zaken die me raken of aan het denken zetten: ervaringen in mijn werk, ontmoetingen, inspirerende boeken, films of thema’s. Je vindt ze hier.

25 feb
2013

Saai werk? Maak er iets moois van!

De afgelopen weken trok het programma Tegenlicht van de VPRO -terecht- veel bekijks. Eerst met een uitzending over de ideeën van de Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler, daarna met een discussie over de toekomst van werk in Nederland. In beide uitzendingen kwam één idee nadrukkelijk naar voren: werk is steeds meer de plek waar wij zoeken naar geluk.

Dat is natuurlijk een aantrekkelijke gedachte, maar jammer genoeg verlegde het gesprek dat Bas Haring voerde met gasten zich gaandeweg de uitzending steeds meer naar vragen als: hoe realiseert u een aantrekkelijke omgeving als werkgever? Past dit wel iedereen? Moeten er geen arrangementen komen voor de groeiende groep ZZP-ers? Zo werd het toch weer een discussie waarin het meer ging over maatschappelijke en organisatorische condities, in plaats van eigen verantwoordelijkheid en ondernemerschap. 

Dat er niet zo veel randvoorwaarden en organisatiecondities nodig zijn, laat deze 'flight attendant' in onderstaand filmpje op aanstekelijke wijze zien. Wacht niet tot de organisatie of omgeving verandert, lijkt hij te willen zeggen. Kom zelf in beweging. Talent, lef en de wil om er iets van te maken, dat zijn de ingrediënten van geluk op je werk. Opeens wordt een saai routineklusje een swingende voorstelling met een diepere betekenis.

 

 

Joris Brenninkmeijer is coach en adviseur. Hij zet zich in voor levendige en bezielde veranderprocessen in organisaties.