Denken als Arie Temmes
 

Wil je zien wat me bezighoudt?

Blogitems uit 2013

Regelmatig schrijf ik in blogvorm over zaken die me raken of aan het denken zetten: ervaringen in mijn werk, ontmoetingen, inspirerende boeken, films of thema’s. Je vindt ze hier.

25 mar
2013

Denken als Arie Temmes

Het hoogtepunt van Wo ist der Bahnhof?, Van Kooten en De Bies briljante tv film die de afgelopen week weer eens werd herhaald, is wat mij betreft het moment waarop Arie Temmes mijmert over de gevolgen van zijn verzetsdaad (Aries ‘verzetsdaad’: hij heeft een Duitser die hem de weg vroeg (“Wo ist der Bahnhof?”) de verkeerde kant op gewezen (“Do ist der Bahnhof.”)).

Arie (op bloedserieuse toon): “Misschien stond er op het station wel een Duitse trein –het oorlogstransport. Dat die trein te laat is vertrokken omdat ze wachten op mijn Mof, mijn mannetje dat ik dan de verkeerde kant op heb gestuurd. En dat daardoor bepaalde Duitse legeronderdelen niet op tijd zijn bevoorraad, waardoor de oorlog misschien een jaar eerder is afgelopen dan ie anders zijn zou afgelopen. Je weet het niet. Maar je dacht er niet bij na, dat welde op, dat deed je. Maar misschien door dat kleine schakeltje uit die oorlogsmachinerie, dat ik daardoor iets heel belangrijks heb gedaan. Wie zal het zeggen, je weet het niet.”

Nu is dit natuurlijk allereerst een hilarisch en grotesk voorbeeld van zelfoverschatting. Maar je kunt er ook anders naar kijken. In feite stelt Arie zichzelf impliciet uiterst interessante vragen: wat is de invloed die ik als eenling heb gehad op het grote geheel? Welk verschil heb ik gemaakt in die grote machinerie van het leven? Wat gaat er anders omdat ik er ben? Zo bezien stelt hij de ultieme zingevingsvragen.

Het valt me in organisaties op dat dit soort vragen heel weinig worden gesteld. Het overwegende discours is funktioneel. En ik moet eerlijk bekennen dat ik mij persoonlijk ook altijd oncomfortabel voel om aan mezelf en anderen grote zingevende vragen te stellen. Wat is de betekenis wat wij vandaag doen voor deze organisatie? Welk verschil maken we door deze bijeenkomst? Soms schieten ze door mijn hoofd, maar laat ik ze snel weer gaan. Doe maar praktisch, dan doe je al gek genoeg.

Is het de angst om voor Arie Temmes versleten te worden, die ons parten speelt? 
 

Joris Brenninkmeijer is coach en adviseur. Hij zet zich in voor levendige en bezielde veranderprocessen in organisaties.

 

Op 37:50 mijmert Arie over de zin van zijn verzetsdaad