Briljante interventie
 

Wil je zien wat me bezighoudt?

Blogitems uit 2012

Regelmatig schrijf ik in blogvorm over zaken die me raken of aan het denken zetten: ervaringen in mijn werk, ontmoetingen, inspirerende boeken, films of thema’s. Je vindt ze hier.

21 mar
2012

Briljante interventie

Kun je als veranderaar met zekerheid iets zeggen over welk effect je beoogt en vervolgens bereikt met je interventie? Vorige week betoogde ik hier dat dat beslist niet het geval is, dat intentie vaak niet effect is en dat dus enige bescheidenheid de veranderaar zou sieren. Maar dat was vorige week - toen het nog winter was. Inmiddels is de lente losgebarsten en is het tijd voor een frisse bries en nieuwe energie. Dus deze week iets minder gecompliceerds: een briljante en geslaagde interventie! En een ode aan de seizoenen.

Het fragment stamt uit de film Being There (1979), waarin Peter Sellers op meesterlijke wijze de rol neerzet van Chauncey, een tuinman met een simpele inborst en een grote wereldvreemdheid. Chauncey's leven bestaat uit televisie kijken en het zorgdragen voor de tuin, iets wat hij overigens met grote liefde en toewijding doet. 
Na de dood van zijn meester verlaat Chauncey het huis en raakt op een manier die verder niet terzake doet verzeild in politieke kringen. Na nog weer enige bizarre verwikkelingen komt het tot een ontmoeting met de Amerikaanse president. Deze nu legt hem zijn zorgen voor over de economie (het gaat niet best) en vraagt hem wat hij daarvan denkt. En dan doet Chauncey zijn briljante interventie.